VezelsVaak schrijf ik bij mijn recepten dat je moet kijken naar producten met >7 g vezels.

Waarom schrijf ik dit erbij? Waar zijn ze goed voor?


Het wordt tijd dat ik dat in deze blogpost ga uitleggen!


Vezels behoren tot de basisvoeding. Dit betekend dat het in de schijf van vijf terug te vinden is. De producten waar vezels zich in bevinden zijn dan ook altijd in de winkel verkrijgbaar. Vezels zitten in plantaardige producten, zoals groente, fruit, noten, granen, aardappelen en peulvruchten.


Vezels zijn deels onverteerbare deeltjes in de voeding. Anders als koolhydraten, vetten en eiwitten kunnen ze niet opgenomen worden in het bloed. Dit betekend dat ze door de dunne darm niet kunnen worden afgebroken. De dunne darm heeft hiervoor geen enzym. Alleen de dikke darm kan een deel van de vezels afbreken met bacteriën. Dit levert 2 kcal.


Vezels hebben de taak om het milieu in de darmen gezond te houden en obstipatie tegen te gaan. Ook zorgt een vezelrijke voeding voor een verlaagde kans op hart- en vaatziekte, diabetes en verschillende soorten kanker.


Vezels zorgen ook sneller voor een verzadigd gevoel, waardoor er ook sneller een gezond gewicht bereikt of behouden kan worden! Het eerder verzadigd gevoel zorgt er namelijk voor dat je niet meer kcal (uit koolhydraten, eiwitten en vetten) dan nodig is nuttigt.


Maar niet in alle producten zit evenveel vezels. Het is verstandig om goed op het etiket te kijken hoeveel vezels er per 100 g in de voedingsmiddelen aanwezig zijn. Er wordt geadviseerd om dagelijks 30-40 g vezels in te nemen. Maar hoe krijg je deze hoeveelheid binnen?


Over het algemeen zitten er in volkoren producten meer vezels. Op het etiket staat altijd vermeld hoeveel gram er per 100 gram van het product in zitten. Een voedingsmiddel is rijk aan vezels als deze 6-7 gram vezels per 100 gram bevat. Dit aantal wordt dan ook altijd geadviseerd om te nemen om aan voldoende vezels per dag te komen!


Bij vragen over dit artikel neem gerust contact met mij op!