Vegan fryske dumkes


Afgelopen zomer waren wij in Friesland. Ik moest en zou een traditionele lekkernij uit deze provincie proeven. Op een bakker in Sneek stuitte ik dan ook op de fryske dumkes.

Opslag verliefd! De combinatie van koek en anijs is echt verbluffend lekker. Alsof je een gestampte muisjes koekje aan het eten bent. En daar ben ik echt gek op!

Natuurlijk bevatte dit koekje veel suiker. Dat is iets wat ik in dit koekje niet gebruikt heb. Ook heb ik de melk en boter vervangen door plantaardige varianten. Echt super! De smaak is net zo lekker als diegene van de bakker!

Verantwoord snoepen!Koekjes 1 uur en 30 min 30 stuks


Ingrediënten:

- 110 g plantaardige boter, op kamertemperatuur

- 200 g speltbloem

- 25 ml amandelmelk, op kamertemperatuur

- 120 g suikervervanger

- 2,5 tl anijszaad

- 1,5 tl anijspoeder

- 0,5 tl kaneel

- 1,5 tl bakpoeder

- 75 g gehakte amandelen


Bereiding:

Voeg de boter, suikervervanger, anijszaad, anijspoeder, kaneel en snufje zout samen in een kom en mix door elkaar. Voeg daarna de melk toe en vervolgens de bloem en bakpoeder.


Kneed alles tot een goed deeg en kneed daarna als laatst de gehakte amandelen er nog doorheen. Pak het deeg in plastic folie en leg hem voor 30 min in de vriezer of voor 1 uur in de koelkast te rusten.


Verwarm de oven voor op 170 graden boven en onderwarmte. Bekleed een bakplaat met bakpapier.


Kneed vervolgens het deeg kort door en rol het uit op het werkblad tot een dikte van 1 cm. Snijd het deeg in rechthoekjes van ongeveer 2,5 cm bij 5 cm. Maak de randjes rond en leg ze op de bakplaat.


Bak de koekjes in 20 min goudbruin en gaar en laat ze vervolgens goed afkoelen. Ze zijn namelijk nog zacht als ze de oven uit komen.