Sushi

Bijgewerkt op: 8 apr. 2020

Hoofdgerecht 30 min bereiding + 30 min wachttijd ca 30-40 stuks


Dit recept is natuurlijk niet zelf bedacht. De combinatie van zalm, avocado en/of komkommer heb ik al vaak gezien in een sushi restaurant.


Het zelf maken van sushi is eigenlijk nog wel het leukst! Lekker samen maken met de kids of op een zondag zonder verplichte agenda. Als je het zelf maakt kan je natuurlijk de ingrediënten zelf bepalen.


Deze sushi bevat namelijk minder suiker. Hoe komt dat? De sushiazijn die ze gebruiken voor de rijst bevat namelijk veel suikers. Gelukkig kun je nu de variant met minder suikers in de winkel vinden.


Bij het maken van deze sushi heb ik gebruik gemaakt van een sushezi. Hierin stop je de rijst en vulling, klap je hem dicht en druk je hem aan met een stok. En zo komt het eruit als samengeperste sushi rol.


Ingrediënten:

- 500 g sushi rijst

- 6 el rijstazijn met minder suiker

- 2 tl zout

- 200 g gerookte zalm

- halve komkommer

- 1 avocado

- soja saus en sesam zaadjes ter garnering


Bereiding:

Kook de rijst zoals vermeld staat op de verpakking. Dit is ongeveer 10 min laten koken in water. Daarna voor 15 min laten rusten met een theedoek tussen pan en deksel. Haal de deksel in de rusttijd niet van de pan!


Verhit de rijstazijn met zout in de pan. Net zolang totdat het zout is opgenomen. Laat afkoelen.

Stop de rijst in een kom en sprenkel en meng de afgekoelde rijst erover heen.


De bereiding gaat nu verder met de sushezi:

Stop de rijst met natte handen in de twee zijdes van de sushezi. Zodat hij aan beide kanten tot aan het randje gevuld is. Druk met de stok de rijst in het midden aan, zodat er een gleuf ontstaat.

Vul de eerste gleuf met zalm en de andere kant met avocado en/of komkommer. Leg de uiteinde in de daarvoor bestemde kartelrand en klap hem dicht. Schuif het dekseltje over het uiteinde en draai hem vast. Duw nu de stok richting het dekseltje, zodat je de sushi plet. Druk door totdat hij niet meer verder gaat.

Haal nu het dekseltje eraf en duw hem rustig eruit op een bord of plank.


Rol nu eventueel het zeewier eromheen of rol hem in folie om hem makkelijk te kunnen snijden met een scherp en nat mes!