Stoofpotje met appelstroop


Het is weer tijd voor stoofschotels met vlees dat letterlijk uit elkaar valt op je tong. Dit stoofpotje met appelstroop is zoet, maar wel verantwoord zoet! Waarom dit stoofpotje verantwoord zoet is, kom ik later op terug.

Tijdens de donkere dagen van de herfst en winter zetten we graag kruidige en volle gerechten op tafel.

Stoofpotjes moet je op tijd bereiden, maar dan heb je na zoveel uur wachten ook wel een smaakmaker op tafel staan! Pureer wat vers gekookte zoete aardappel met rode kool en je kan echt gaan genieten!

Het meest bekende stoofpotje is toch wel het potje met appelstroop en ontbijtkoek. De ontbijtkoek maakt de saus heerlijk dik.

Maar nu hoor ik jullie denken: dit stoofpotje met appelstroop op een verantwoorde site?

Voor dit stoofpotje heb ik producten gebruikt waar weinig suiker aan is toegevoegd. Zo kan je toch verantwoord snoepen van iets wat normaal een calorie bommetje is!

Voor de ontbijtkoek heb ik gekozen voor een suikervrije en vezelrijke variant. Hierdoor maakt deze koek het stoofpotje meteen heel verzadigend. De appelstroop heb ik vervangen door 100% appelstroop. Hieraan zijn dus geen extra suikers aan toegevoegd. Een puur product.

Door deze simpele wisseltrucjes kan je toch verantwoord genieten! In dit gerecht gebruik ik meer hoeveelheden als normaal, zodat je een deel kan invriezen voor een volgende keer!


Vleesgerecht 24 uur 4 pers


ingrediënten:

- 1 kilo stoofvlees

- 200 g spek blokjes of bacon blokjes

- 4 plakken ontbijtkoek, 0 % suiker

- 50 ml balsamicoazijn

- 5 el appelstroop 100% appel

- 1 grote winterpeen

- 4 stengels bleekselderij

- 5 sjalotjes

- 2 steranijs

- 1 kaneelstokje

- kruidnagel (klein handje)

- 2 laurierbladen

- 25 g plantaardige boter

- 300 ml rundvlees bouillon


Bereiding:

Zorg dat het vlees in kleine stukken is gesneden. Leg deze in een schaal en marineer met de balsamicoazijn, 3 el appelstroop, steranijs, kaneel en de helft van de kruidnagels. Dek de schaal af en laat hem een nacht in de koelkast staan.


Verhit de volgende ochtend een braadpan met de boter op het vuur. Laat het vlees uitlekken (maar bewaar het vocht) en bak dit nu rondom bruin in de pan. Haal de stukken er vervolgens weer uit en leg apart op een bord.


Snipper de sjalotjes, snijd de winterpeen in kleine blokjes en de bleekselderij in kleine stukjes. Fruit de sjalotjes in de pan waar het vlees in heeft gezeten, voeg vervolgens de wortel en bleekselderij toe en bak kort mee.


Stop nu het vlees weer terug in de pan en voeg het overgebleven vocht en kruiden toe. Breng 300 ml rundvlees bouillon aan de kook en giet deze bij het potje. Voeg als laatst de ontbijtkoek toe in kleine stukken.


Zet het vuur laag en laat dit vervolgens een aantal uur stoven.

Net voor etenstijd voeg je nog de laatste 2 el appelstroop toe. Is de saus toch nog te dun? Voeg dan een aantal el maizena toe.


Liever toch geen vlees? Vervang dan de rundvlees en spek blokjes voor jackfruit.