Stoofperen

Bijgewerkt op: 6 dec. 2020


Stoofperen zijn heerlijk in deze herfstachtige dagen. Waarbij de regen met bakken uit de lucht komt en de kaarsjes in huis branden.

Een recept die generaties op generaties wordt doorgegeven. Stoofperen kunnen niet alleen bij het hoofdgerecht gegeten worden, maar zijn ook heerlijk als dessert!

In dit basisrecept heb ik ervoor gekozen om de geraffineerde suikers voor natuurlijke suikers te vervangen. Dus verantwoord!

Gebruik gemaakt van oerzoet. Deze natuurlijke suikervariant is kruidiger en heeft zijn mineralen behouden. Dus ideaal voor in een herfst/winter recept.

Ook zou je dit gerecht kunnen maken met 25 ml agavesiroop of ahornsiroop. Deze natuurlijke suikers hebben ook een karamelachtige smaak.

Benieuwd naar het verantwoorde recept van de stoofperen. Lees dan snel verder!


Vegetarisch bijgerecht 10 min bereiding + 3-4 uur kooktijd 4 pers


Ingrediënten:

- 4-5 stoofperen (Gieser Wildeman)

- 750 ml rode wijn (soepel) of druivensap (alcoholvrij

- 50 g suikervervanger

- 2 kaneelstokjes

- 2 steranijsjes


Bereiding:

Schil de peertjes met een dunschiller. Laat het steeltje aan de peertjes zitten. Was de peertjes onder stromend water en leg ze in de pan.

Giet dan de wijn over de peertjes tot ze net onder staan. Nog niet genoeg wijn? Vul dit dan aan met water. Doe het oerzoet, kaneelstokjes en steranijs erbij en breng het met de deksel op de pan aan de kook.

Als de peren koken, laat ze dan op een laag pitje zachtjes sudderen. Zet dan de wekker op 2-3 uur. In ieder geval tot ze mooi donkerrood zijn. Schep ze een paar keer om.

Een variant maken zonder alcohol? Vervang dan de rode wijn met druivensap.

Stoofperen zijn heerlijk te serveren bij pompoenpuree, zoete aardappelen, een heerlijke salade of stoofvlees.