Spierspanning en voeding

Te hoge spierspanning is een van de meest gehoorde klachten in de fysiotherapie. Vaak komt dit voor in een of meerdere lichaamsdelen tegelijk. De nek, schouders en rug zijn daarin de grootste boosdoeners.


Toch hebben de spieren in je lichaam een zekere spanningstoestand. Dit wordt ook wel tonus genoemd. Je spieren moeten immers altijd werken om je lichaam overeind te houden en ervoor te zorgen dat je lichaam goed beweegt.


Hoewel je spieren dus altijd samentrekken kan er ook een te hoge tonus ontstaan. Hierdoor kan je strakheid, stijfheid en spierknopen ervaren in één of meerder spieren. Dit voelt natuurlijk helemaal niet fijn.


Spierspanning kan geassocieerd worden met pijn, kramp, stijfheid, minder makkelijk kunnen voortbewegen tot zelfs pijn in rust. Vaak komt dit door stress, overbelasting of een verkeerde houding.


Vaak wordt er dan ook aan deze oorzaken gewerkt om de overmatige spierspanning te verminderen.


Echter, wordt voeding nog steeds onderschat in deze klacht. Voeding kan de spierspanning niet alleen verminderen, maar het kan zelfs de oorzaak ervan zijn!


Maar welke voeding is de boosdoener en welke voeding werkt het beste tegen spierspanningen?


Magnesium!!!


Magnesium is een mineraal, dat ervoor zorgt dat vitamine hun werk kunnen doen. Magnesium stuurt meer dan 300 verschillende enzymen aan die ervoor zorgen dat processen in het lichaam goed verlopen.


De belangrijkste processen zijn:

- Ontspanning van je spieren

- Energie vrijmaken uit de voeding

- Verhoogd de weerstand tegen spanning en stress

- Goed functioneren van de spieren


Aan de bovengenoemde processen is te zien, dat een magnesium tekort kan leiden tot een te hoge spierspanning. Daarnaast zorgt stress ervoor dat magnesium minder wordt opgenomen in het lichaam. Dit betekent dat er een magnesium tekort is of ontstaat. We kunnen dan wel altijd de spierspanning proberen te verminderen door de symptomen te bestrijden, maar het beste is om de oorzaak aan te pakken!


Maar hoe zorg je er nou voor dat je voldoende magnesium binnenkrijgt?

Magnesium kan je lichaam niet zelf aanmaken, dus dient dit uit de voeding te komen.


Magnesium is te vinden in:

- groene groente

- volkoren granen

- noten

- soja

- cacao

Zorg ervoor dat je deze voedingsmiddelen wat vaker neemt dan normaal. Spinazie of sojamelk/yoghurt is al een simpele optie om je dag mee te beginnen. Extra magnesium toevoegen in je voedingspatroon hoeft niet moeilijk te zijn! Het zijn vaak de kleine aanpassingen die ervoor zorgen dat je al verandering voelt. We hoeven niet op dieet!


Op deze site staan al een aantal recepten waarin deze voedingsmiddelen extra in voorkomen.

Naast de voeding kan je natuurlijk ook een lekkere warme douche nemen of de spieren rekken voor vermindering van klachten!

Heb je vragen over dit artikel of ben je benieuwd naar een persoonlijk voeding/beweegplan? Neem dan gerust contact met mij op!