Lavendelijs


Als je wel is in de Provence bent geweest is lavendelijs een herkenbare smaak in de ijssalon. Daar heb ik deze toen ik nog een ukkepuk was voor het eerst geproefd!

Elk jaar als wij daar weer zijn eet ik deze smaak meerdere malen! Verliefd ben ik er op!

De smaak? Die is niet moeilijk te raden natuurlijk! Pure lavendel. Dus ben je gek op de smaak van bloemetjes? Dan moet je deze zeker proberen.

Het is een roomijs, dus bevat room, maar de suiker is vervangen door stevia poeder!

Hierdoor wordt het verantwoord om van te snoepen! Het maken van dit ijs gebeurd ook nog is zonder ijsmachine. Heel makkelijk dus!
Ijs 1 uur bereiding + 4 uur wachttijd 8 bolletjes ijs


Ingrediënten:

  • 3 el lavendel bloemetjes

  • 250 ml volle melk

  • 250 ml room

  • 75 g stevia poeder of 100 g suiker

  • 6 eierdooiers

Bereiding:

Verhit een steelpan op het vuur en schenk hier de melk en room in en voeg de lavendel toe. Breng het mengsel aan de kook.

Als het mengsel kookt draai je het vuur weer laag en laat je het 1 uur trekken. Roer af en toe door, zodat er geen grote vellen ontstaan.


Klop ondertussen de eierdooiers luchtig samen met het stevia poeder of suiker.

Haal de pan met room van het vuur en giet hier voorzichtig de opgeklopte eierdooiers aan toe. Meng goed door elkaar.

Zet de pan weer terug op het vuur en verwarm langzaam, zodat de het eimengsel stolt. Doe dit niet te snel, want anders stolt het eigeel in klonten. Het moet een egale dikte worden die op de bollen kant van een lepel blijft liggen.


Haal de pan van het vuur en schenk het mengsel door een zeef, zodat de lavendel en eventuele blaadjes achterblijven. Zorg dat de bak die in de vriezer kan er al onder staat!


Leg deze bak nu in de vriezer. Haal hem er na 30 minuten uit en mix het ijs voor 1 minuut met een mixer. Stop hem daarna weer terug in de vriezer. Doe dit totdat er een romige ijsachtige structuur ontstaat. Normaal doet de ijsmachine dit, maar zoals je ziet heb je die helemaal niet nodig! Alleen geduld. Bij mij duurt het ongeveer 4 uur voordat het ijs opgediend kan worden.


Lavendelijs is heerlijk in combinatie met chocolade. Terwijl je wacht op het ijs kan je heerlijke suikervrije en koolhydraatarme brownies bakken!