Kaiserbroodjes

Bijgewerkt: 8 apr 2020

Brood 30 min + 145 min wachttijd + 14 min oventijd 12 stuks

Kaiserbroodjes of semmels zijn broodjes waar ik nog altijd een warme herinnering aan heb. Deze broodjes uit Oostenrijk eet ik terwijl ik uitkijk op de heerlijke bergen. Of hier in Nederland droom ik weg bij de gedachte om daar weer te zijn.


De originele variant van dit broodje is een wit deeg. Deze variant heb ik gemaakt met speltmeel en honing. Het bevat dus veel vezels en geen geraffineerde suikers!


Het stervormige broodje verkrijg je door een lange sliert van het deeg te vouwen in een stervorm. Een heel leuke bezigheid.


Ingrediënten:

- 500 g speltmeel

- 10 g honing

- 7 g droge gist

- 6 g zout

- 30 g ongezouten roomboter

- 210 ml lauwwarm water

- 125 ml lauwwarme melk


Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een grote kom en kneed het geheel tot een soepel deeg. Met een keukenmachine met deeghaak duurt dit 15 min. Met de hand of handmixer duurt dit langer.

Kun je het deeg tot een dun vliesje uit elkaar trekken is het in een goede staat!


Leg het deeg in een ingevette kom en laat het op een warme plek (28 graden) met doek er overheen 60 min rijzen. Het deeg is dan in hoeveelheid verdubbeld.


Leg het deeg nu op het aanrechtblad en kneed de lucht eruit. Zo activeer je de gist weer opnieuw. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en vorm tot bolletjes. Laat deze 10 min rusten.


Rol nu van ieder bolletje een sliert van ongeveer 35 cm. Nu gaan we het deeg vormen tot een ster. Dit doen we door eerst een kleine losse knoop te vormen. Waarna je de ene uiteinde bovenlangs in het midden duwt en de andere uiteinde onderlangs in het midden duwt (zie foto's)


Leg nu de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat met een doek er overheen 45 min rusten.


Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden boven en onderwarmte. En bak de broodjes af in ongeveer 14 min!Social media

  • Pinterest
  • Instagram
  • verantwoord snoepen: facebook

Vliegensvlug naar

Goed om te weten

©2020 door verantwoordsnoepen. Met trots gemaakt met Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now