De energiekiller genaamd suiker


Suiker, je ziet het overal, waardoor je er continue door verleid wordt. We hoeven maar in de rij voor de kassa te staan of er liggen 10 soorten suikerhoudende producten naar je te kijken.. in gedachte hoor je ze schreeuwen ''koop mij, koop mij''. Je motivatie om alleen de gezonde producten die in je kar liggen te kopen wint gelukkig, maar dan kom je thuis en trek je de voorraadkast open. Ligt er weer een product naar je te kijken! Oké, 1 kan toch geen kwaad denk je dan.. Je ploft op de bank en verorberd een heerlijk stuk chocolade.

1 reep op een dag maakt toch niet uit? Echter, houdt de voedingsindustrie ons allemaal voor de gek, want als dat nog niet genoeg is verstoppen fabrikanten in allerlei vormen en maten suiker in een product!


Het is een goedkope grondstof wat het gewicht van een voedingsproduct makkelijk verhoogt. Hierdoor wordt het bijna in elk product toegevoegd. Deze toegevoegde suikers noemen wij vrije suikers.


Door al deze vrije suikers krijgen wij als mens 30% te veel aan suikers binnen! Terwijl je denkt van suiker krijg ik energie, want ja het wordt niet voor niets in een energiedrank gestopt.

Helaas kan een teveel aan suiker zorgen voor overgewicht en een grotere kans op diabetes type 2.


Overgewicht daar had ik tot 2 jaar geleden ook last van. De weg naar de voorraadkast met koekjes en chocolade was toch altijd net even te kort. Waardoor ik in de pauze of na een dag werken snel naar iets lekkers greep. Ook het zelf bakken van zoete producten behoorde al tot mijn hobby's.

Zonder dat ik het zelf echt goed merkte, kwamen er kilo's aan. Totdat een dementerende vrouw tegen mij zei. Kim, als fysiotherapeut moet je wel het goede voorbeeld geven hoor.. je bent zo dik!


Dit was voor mij het punt om mijn voedingspatroon 180 graden te draaien.

Toen pas besefte ik hoeveel suikers je ongemerkt inneemt. De supermarkt ligt er letterlijk vol mee. Als je de ingrediëntenlijst bekijkt, schrik je het apen zuur als je merkt dat niet alleen het woord suiker wordt vermeld. Fabrikanten misleiden je door op het etiket de suiker een andere benaming te geven, zoals fructose, lactose, glucose. Het klinkt natuurlijk, maar je lichaam herkent dit toch alleen maar als suiker!


Je gaat je afvragen hoeveel suiker dan wel goed is voor je lichaam. Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Van nature aanwezige suikers uit producten is voor je lichaam genoeg. Dat betekend dat als je volgens de schijf van vijf eet, je voldoende tot genoeg suikers binnen krijgt.


Maar mag ik dan geen lekkernij meer hebben? Gelukkig kan ik daar op zeggen nee (altans dat is mijn mening). Het diabetesfonds adviseert om niet meer dan 12,5 tot 15 suikerklontjes per dag in te nemen! 1 suikerklontje weegt 4 gram.

Dit betekend dat je dus echt nog wel een tussendoortje met suiker in mag nemen. Bekijk goed wat je op een dag inneemt aan frisdrank, koek, suiker in de thee of koffie en andere producten.


Ik ben dus begonnen met het lezen van de etiketten en mijn vrije suikerinname gaan beperken. Maar dat betekend niet dat ik niet meer kan genieten van het eten! Gelukkig niet, want daar houd ik teveel van. Je leeft immers ook maar 1 keer. Bakken doe ik nog steeds, maar dan suikervrij of met suikervervangers. Neem gerust een kijken bij mijn zoete recepten!


Zodoende begon ik na een paar weken te merken dat ik meer energie kreeg! De hoeveelheid suikers beperkt dus de inname van andere belangrijke vitamine en minerale. Terwijl je dus denkt dat suiker voor energie zorgt, is dit juist omgekeerd.

Meer energie is natuurlijk fijn om meer te kunnen bewegen. Daardoor begon ik ook gewicht te verliezen!


De dementerende vrouw heb ik helaas niet meer gezien, om te laten zien wat ik heb gedaan. Nu is het mijn taak om mijn gezonde recepten te delen. Samen staan we sterk tegen suiker!