9 manieren om je immuunsysteem te verbeteren


Nu corona al maanden aanwezig is in ons land en de herfst al een lange tijd geleden zijn intreden heeft gedaan, is het toch belangrijk om je immuunsysteem te blijven verbeteren!

Zeker als de dreiging van al deze virussen nog wel even zo blijft.


En wie denkt dat je je immuunsysteem alleen verbeterd door vitamine C heeft het mooi mis. Het is namelijk nooit wetenschappelijk bewezen dat Vitamine C voor een verbeterde immuunsysteem zorgt. Wil je wel graag weten wat je er aan kan doen om je zo goed mogelijk te wapenen tegen virussen in deze tijd? Lees dan snel verder!

1. Gezond eten

Dat Vitamine C niet optimaal werkt om het immuunsysteem te verbeteren geeft niet aan dat je niet gezond moet eten! Gezond eten helpt bij het verhogen van je weerstand. Vooral het eten van voldoende antioxidanten is zeer belangrijk. Deze vechten namelijk tegen slechte stoffen in je lichaam. De antioxidanten zijn vooral te vinden in boerenkool, kiwi, appel, mandarijnen, broccoli, zoete aardappelen en wortel. Laten dit nou net de groente en fruit zijn die in deze tijd van het jaar veel aanwezig zijn! Je denkt hierbij dus ook nog is aan het milieu!

Daarnaast zijn de essentiële vetten, zoals omega 3 ook zeer belangrijk voor het verbeteren van je immuunsysteem.


2. Eet paddestoelen

We gaan nog even door met de tips over gezonde voeding. In veel vegan gerechten wordt gebruik gemaakt van paddestoelen als vleesvervanger. Dit is natuurlijk niet voor niets. De schimmels die aanwezig zijn zorgen voor een antiviraal effect. Deze zorgen ervoor dat dus jou immuunsysteem wordt bevorderd! Snel die paddestoelen inslaan dus.


3. Ga lekker sporten

Dit is natuurlijk ook allang een inkopper, maar ik vind hem toch belangrijk genoeg om even wel te noemen. Sporten heeft namelijk niet alleen een positief effect op je immuunsysteem, maar zorgt er ook voor dat je afvalstoffen verwijderd worden uit je lichaam. Dus is er toevallig toch een virus binnen gedrongen, dan kan hij er door het sporten misschien wel heel snel weer uit. Ook zorgt sporten voor een verbeterde longfunctie. Deze heb je natuurlijk goed nodig om een virus zo goed mogelijk te kunnen weerstaan.

Dus kleed je om, verstand op nul en gaan!


4. Vermijd luchtvervuilers

Als je punt 3 hebt uitgevoerd, behoud en verbeter je natuurlijk je longfunctie. Maar door luchtvervuilers kan je longfunctie enorm verslechteren, waardoor je immuunsyteem achteruit gaat. Bij luchtvervuilers moet je denken aan roken en uitlaatgassen. Rook je? Dan is dit een goede motivatie om te stoppen toch? Loop je veel buiten? Probeer dan zoveel mogelijk de natuur op te zoeken. Hierdoor krijge je minder schadelijke uitlaatgassen binnen! Ook nog eens goed voor je mindset.


5. Zorg voor voldoende zonlicht of slik extra vitamine D

Zoals jullie weten slik ik niet graag pillen, maar dit vind ik toch een van de belangrijkste pillen om extra te slikken in de winter. De zon is maar heel weinig zichtbaar in de herfst en de winter dus Nederlanders hebben eigenlijk altijd een tekort aan Vitamine D. Terwijl vitamine D een hele belangrijke schakel is in het verbeteren van het immuunsysteem. Het maakt de kans op corona te krijgen zelfs vele male kleiner.


6. Omring jezelf met planten

Deze tip klinkt misschien een beetje gek! Maar veel planten zorgen voor een optimale luchtvochtigheid in huis. Dit doordat planten zuurstof afgeven en een reinigend vermogen hebben. Een goede luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je veel minder vaak ziek wordt. Het is toch geweldig om op een natuurlijke manier je weerstand te verhogen? Daarnaast zorgen planten ook nog eens voor rust en minder stress. Deze 2 factoren zorgen ook voor een verbeterde weerstand! Dus koop er snel wat planten bij! En zet ze vooral in je slaapkamer. Dit zorgt ervoor dat je ook nog is beter slaapt!


7. Neem voldoende nachtrust

Hierbij gaan we van punt 6 snel door naar punt 7. Slaap is namelijk zeer belangrijk om je weerstand te verhogen! Omdat je lichaam overdag aan zoveel dingen worden blootgesteld is het belangrijk om door slaap daar voldoende van te herstellen. Zorg voor 7-9 uur slaap. Zoek uit hoeveel uur bij jou het beste past. Dit merk je snel genoeg, als je energiek de dag begint!


8. Drink voldoende water

Helaas! Geen alcohol als advies. Integendeel zelfs. Alcohol zorgt voor een verminderde weerstand, dus drink dit zo min mogelijk! Water zorgt er namelijk voor dat je slijmvliezen niet uitdrogen. Zijn deze wel uitgedroogd? Dan kunnen ze ervoor zorgen dat je vatbaarder bent voor virussen. Dus hup hup drink die 2 liter water op een dag!

Maar hoe drink je meer water en zorg je ervoor dat je het niet vergeet? Zet een flesje water naast je neer. Hierdoor drink je automatisch veel meer!


9. Zorg voor een gezonde darmflora

Wist jij dat het grootste gedeelte van ons immuunsysteem in onze darmen bevindt? Dus hier kan ik kort over zijn. Zorg voor een gezonde darmflora door voldoende vezels binnen te krijgen via groente, fruit en volkoren producten. En ohja zorg er ook weer voor dat je voldoende water drinkt!


Zo als het goed is heb ik jou nu voldoende tips gegeven om je weerstand een boost te geven! Kom je er niet helemaal uit of mis je nog iets? Laat het mij dan gerust weten of stel jou prangende vraag!